De ouderenzorg heeft het moeilijk: er zijn te weinig handen aan het bed, terwijl de vergrijzing toeneemt. Verpleegkundigen willen liever werken in het ziekenhuis, want daar gaan de ontwikkelingen sneller en kunnen ze aan meerdere specialisaties proeven. Helaas lost de extra 2,1 miljard euro uit het regeerakkoord weinig op. Bovendien: waar vinden verpleeghuizen goed kwalitatief personeel?

Gelukkig kunt u als bestuurslid bij een verpleeghuis genoeg zelf doen, zodat u niet afhankelijk bent van de plannen die de regering maakt. Digitale zorgverrijking is wat ons betreft een realistischere oplossing voor het tekort aan investeringskracht en personeelstekort in de ouderenzorg. Digitale zorgverrijking bestaat uit meerdere facetten, zoals ouderen zelf metingen laten verrichten en zelf regie laten voeren over de zorg. Maar digitale zorgverrijking begint bij het ondersteunen van de zorgprofessional.

Tijd voor een mobiel ECD

De realiteit blijkt echter weerbarstig, want alleen al het gebruik van een ECD is nog geen gemeengoed in de ouderenzorg, zo blijkt uit een onderzoek van Nictiz. Slechts 62 procent van de zorgprofessionals wordt ondersteund met een ECD. Hoewel dat percentage sinds 2014 is verdubbeld, is het bijzonder te noemen dat dit nog geen gemeengoed is. De kans is daarbij groot dat de zorgprofessional niet aan het bed of de keukentafel wordt ondersteund.

De behoefte aan digitale zorgverrijking is onder zorgverleners daarentegen groot, bijvoorbeeld voor het uitwisselen van gegevens – 90 procent vindt dat gegevensuitwisseling noodzakelijk is. Toch gebeurt dat in slechts 36 procent van de gevallen. En zo gaat het onderzoek van Nictiz verder: de wens voor digitale zorgverrijking is groot, maar de ouderenzorg loopt zorgelijk achter. Het lijkt niet gek, want de druk op de zorg en beperkte investeringsmogelijkheden beperken innovatie. Toch?

Investeren is besparen

Juist investeren in digitale zorgverrijking voor de zorgverlener levert besparingen op en maakt een organisatie interessanter voor jonge verpleegprofessionals! Neem onze nieuwe dienstverlening Mobile Device Management: u krijgt voor 3 euro per gebruiker per dag een tablet inclusief volledig mobiel ECD. Als uw zorgprofessional door deze digitale impuls vijf minuten per dag efficiënter kan werken, dan heeft u deze investering er al uit!

De zorgprofessionals die niet zo handig zijn met programma’s en mobiele apparaten, hoeven zich overigens geen zorgen te maken. Het nieuwe, volledig mobiele ECD, dat wordt opgebouwd vanuit de Care2App Suite, is gebruikersvriendelijk en vraagt alleen die informatie uit die noodzakelijk is. De informatie kan direct aan het bed of de keukentafel worden ingevoerd, zodat de cliënt kan meekijken én zijn of haar handtekening kan zetten.

Minder kosten én minder fouten

De zorgprofessional heeft die vijf minuten tijdsbesparing door werken aan de bron er al snel uit. De zorgprofessional hoeft namelijk niet meer na het bezoek nog achter zijn of haar computer te kruipen om alle cliëntgegevens bij te werken. Daar komt bij dat digitaal werken aan de bron foutgevoeligheid vermindert en het werken gewoon leuker maakt: wij zorgen er namelijk voor dat het mobiele ECD niet alleen efficiënt werkt, maar ook ondersteuning biedt met relevante content.

Door de digitale zorgverrijking aan te bieden via een volledig mobiel ECD, wordt niet alleen tegemoet gekomen aan de wensen van de huidige zorgverleners. Het maakt het werk ook aantrekkelijker voor de jonge zorgprofessionals. Deze ‘digital natives’ willen niet in een verouderde sector aan de slag, waar de administratieve last torenhoog is. Als u kunt laten zien dat ze met de handen aan het bed kunnen staan en daadwerkelijk zorg kunnen verlenen, maakt u het ook voor de komende generatie interessant.

Pak zelf de regie!

De digitale zorgverrijking zet tegen een beperkte investering die zich vrijwel direct terugbetaald, meer zoden aan de dijk dan de beloofde 2,1 miljard euro uit het regeerakkoord. Het is dus tijd dat de ouderenzorg niet meer wacht op de overheid, maar zelf de regie pakt. Een volledig mobiel en digitaal ECD is daarbij de eerste stap en dan hebben we nog niet eens gesproken over de besparingen die de ouderenzorg kan behalen als de digitale zorgverrijking wordt doorgezet naar de ouderen zelf.

Benieuwd hoe onze producten en/of diensten u kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bas van Nieuwkerk

Bas van Nieuwkerk
CEO – Directeur