De cijfers over regeldruk in de zorg in de NRC waren voor de gewone man misschien schokkend. Voor de zorgprofessionals waren ze herkenbaar: een gemiddelde werkweek wordt grotendeels gevuld met administratief werk. Het is ook niet gek, aangezien de meeste zorgprofessionals nog werken met verouderde, op de administrateur gerichte systemen. Alleen als we digitale zorgverrijking omarmen, kunnen we administratie verminderen én het plezier van werken in de zorg weer terugbrengen.

In de NRC van 18 november stond het onderzoek naar regeldruk in de zorg: wijkverpleegkundigen zijn 17 uur van hun 35-urige werkweek kwijt aan administratieve taken. ‘Na het contact met patiënten is de wijkverpleegkundige gemiddeld wekelijks nog 3,5 uur bezig vast te leggen hoe die bezoeken zijn verlopen’, zo schrijft de krant. En: ‘Het komt regelmatig voor dat artsen dezelfde informatie over patiënten in meerdere systemen moeten verwerken.’

Soms onduidelijk waarom zorgprofessional administreren

Ruim 35 procent van de administratietijd van de wijkverpleegkundige gaat naar het informeren van zichzelf, 29,7 procent naar het informeren van zorgprofessionals, 18 procent naar verantwoording en 16,6 procent naar financiële verantwoording. ‘Medewerkers in de zorg vragen zich bovendien regelmatig af waarom ze formulieren zitten in te vullen. Wekelijks besteden zij zo’n twee uur aan administratieve taken, terwijl ze geen idee hebben voor wie ze dat precies doen.’

De cijfers zijn waarschijnlijk geen nieuws voor u. Voor ons evenmin, we zien het bij zorginstellingen die bij ons aankloppen. Ze werken met ouderwetse ECD’s, die zijn ontwikkeld voor de administrateur en niet voor de zorgprofessional. De enige oplossing is digitale zorgverrijking. Daarover sprak ik al in mijn vorige blog over de ouderenzorg, maar hetzelfde geldt voor thuiszorg. De administratiedruk neemt daar zelfs toe, aangezien ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen.

Maatwerk in de zorg is de nieuwe trend

Nu is er ook een trendrapport verschenen van FGW, waarin wordt gesproken dat maatwerk in de zorg de standaard wordt. Maar hoe is dat mogelijk als zorginstellingen de digitale zorgverrijking niet omarmen? Als je maatwerk wilt bieden, dan moet je meer weten van de cliënt en op basis van die data zorg gaan aanbieden. Dat vergroot alleen maar de administratiedruk als gewerkt wordt met verouderde ECD’s! Dat betekent niet veel goeds voor de zorgprofessional.

Alleen als de zorg digitale zorgverrijking volledig omarmt, kan de administratiedruk verminderd worden. Dat betekent werken met een mobiel ECD, registreren aan de bron en lean werken. Misschien nog wel het belangrijkste effect van volledige digitalisering: het brengt het plezier in de zorg weer terug. Zorgprofessionals doen weer waarvoor ze zijn opgeleid, waardoor de beleving voor de cliënt ook aanzienlijk wordt verbeterd.

De technologie is er klaar voor

Het is schrijnend om te zien hoe de consumenten gedreven digitalisering in ongeveer alle sectoren is doorgebroken, maar zorginstellingen nog steeds werken met verouderde, administratiegerichte systemen werken. De technologie is er allang klaar voor. Wij ondersteuning zorginstellingen met een mobiel ECD en ook onze partners, zoals MobileCare, leverancier van virtuele thuiszorg en de app Nettie, zetten hedendaagse technologie in om, in het geval van Nettie, mantelzorgers in de wijk te ondersteunen.

Het brengen van plezierige apps die veilig zijn en voldoen aan regelgeving is onze taak als softwareleverancier. Maar de digitale zorgverrijking vraagt dus ook wat van u als zorgprofessional of bestuurder van een zorgorganisatie. U moet de digitale dogma’s die u heeft opgedaan door tien jaar verplicht gebruik te maken van lastige en ogenschijnlijk nutteloze software, van u afwerpen. U moet de angst voor digitale hulpmiddelen in de ogen durven kijken.

17 uur per week weer besteden aan zorg

Door registratie aan het bed of de keukentafel te ondersteunen, kunnen wijkverpleegkundigen die 17 uur per week besteden aan het leveren van zorg. Door cliënten zelf zorg te laten meten, bijvoorbeeld door smartwatches, wordt een rijker dossier samengesteld. Door vervolgens de data grotendeels automatisch te laten analyseren, kan zorg ook nog eens maatwerk worden. Maar al deze stappen zijn alleen mogelijk als zorginstellingen nu eens echt de digitale zorgverrijking omarmen.